Жените се раждат с ограничен брой яйцеклетки в яйчниците, така че в определен момент (най-често около 50-годишна възраст) настъпва менопауза. Това отбеляза края на менструалния цикъл при една жена, като диагнозата са 12 месеца без месечен цикъл. 

Това е естествен процес, който настъпва при жените, но все пак заради външни фактори или биологични аномалии, може да настъпи и по-рано, както и по-внезапано. 

Симптоми

Преди менопаузата най-често настъпват промени в цикъл, като той може да се появява както по-рано и по-често (на по-кратки интервали), така и да пропуска месеци. Освен това може да настъпят промени в менструацията. Освен тях са често срещани и други симптоми, които могат да включват: промени в настроението и съня; горещи вълни (обикновено засягат лицето, шията, гърдите); покачване на килограми; вагинална сухота и други смущения повреме на секс; промяна в гърдите; промени в гърдите; промени в косата и ноктите. Състоянието може да се асоциира и с други симптоми, като се различават много от жена на жена. 

менопауза

Естествен преход

Яйчниците произвеждат хормоните естроген и прогестерон, които са както зависими, така и влияещи на менструацията и овулацията. С напредване на възрастта, количеството на тези хормони се променя, като естрогена намалява. Това постепенно води до момента, в който яйчниците не отделят вече яйцеклетки и менструацията спира. 

Трите естествени етапа около менопаузата включват: предменопауза (перименопауза)- яйчниците намаляват секретирането си на естроген и прогестерон в рамките на няколко години, като с наближаването на менопаузата, спадът ставя по-рязък; менопауза- моментът, когато е изминала една година от последния менструален цикъл; постменопауза- годините след менопаузата. 

яйчници

Причини за преждевременна менопауза

Някои фактори могат да предизвикато менопауза по-рано и внезапно от очакваното, като те могат да бъдат:

Първична яйчникова недостатъчност

Вследствие на генетични фактори или автоиминно заболяване, яйчниците на някои жени произвеждат по-ниски нива на репордуктивни хормони. Това води до по-рано настъпване на менопаузата. 

Хистеректомия

Когато тази процедура премахва матката, но не и яйчниците-жтя най-често не води до внезапна менопауза. В случаите, когато освен матката се премахнат и яйчниците, тогава настъпва внезапна менопауза. Тази процедура може да доведе до много проблеми, тъй като преходът е рязък а не постепен, както в естествения условия. 

Химиотерапия и лъчева терапия

Тези видове лечение могат да доведат до спад на репродуктивни хормони и менопауза, но понякога това състояние не е перманентно, така че трябва да се внимава и следи, особено за избягване на нежелана бременност. 

Усложнения

С промяната в хормоналното равновесие идват и рискове от усложнения. Те могат да включват болест на сърцето и кръвоносните съдове. Препоръчва се спорт и хранене с по-малко вредни мазнини и сол, за да се запази нормално тегло и да се намали риска от сериозни състояния. 

Остеопорозата също е водещо заболяване, тъй като жените са в пъти по-застрашени от него. Отново е важно правилното хранене и движението, тъй като здравината на мускулите и производството на костна плътност се влияят от здравословния начин на живот. Освен това е важно и набавянето на витамин D. 

Уринарна инконтиненция е усложнение, което настъпва в някои случаи, когато еластичността на уретрата е намаляла. За да се предпази човек от това състояние, може да практикува упражненията на Кегел. 

При някои жени се наблюдава вагиналан сухота, като тя може да доведе до други проблеми. В най-тежките случаи, може да се стигне до консултация с лекар и намиране на локално лекарство и ефективно лечение. 

Заключение

Менопаузата е естествен процес, който настъпва при всички жени, като при някои настъпва по естествен път с плавна промяна, която включва изменения в меснтруалния цикъл. 

В други случаи, тя настъпвя рязко или по-рано от очакваната 50-годишна възраст. Това може да е вследствие на заболявания или медицински процедури, които нарушават хормоналния баланс. 

Често се случва освен промените в месечния менструален цикъл, които настъпват с наближаване на менопаузата, да има и странични симптоми като топли вълни, колебания в настроението и съня и физически промени. 

Все пак балансираното хранене, спорта, набавянето на витамини, включително витамин D, могат да облекчат симптомите и да намалят нежеланите усложнения. 

Както винаги, ние от Здравалник, промотираме здравлосновния начин на живот. 

Ако искате да получавате нотификация за статиите ни веднага, когато излязат, можете да ни последвате във Фейсбук на страницата Здравалник. 

Очакваме Ви там!