Мелатонинът присъства в най-ранните форми на живот и се среща във всички организми, включително бактерии, водорасли, гъби, растения, насекоми и гръбначни животни, от които и хората. Мелатонинът не е изцяло хормон, поради неговото директно действие върху свободните радикали, което не се регулира от рецептори. Изглежда, че мелатонинът първоначално се появява като антиоксидант, като после еволюира във витамин. В многоклетъчните организми, където се произвежда, той придобива хормонални свойства. При хората мелатонинът се счита за хормон, който се произвежда от епифизната жлеза в мозъка. Мелатонинът се синтезира от аминокиселината триптофан и след това се освобождава в кръвта и цереброспиналната течност, пресичайки кръвно-мозъчната бариера. Мелатонинът помага за контролирането на ежедневните цикли на сън-събуждане. Биологичният часовник на тялото (известен също като циркадианния ритъм) влияе върху количеството мелатонин, което произвежда епифизата, но и мелатонинът влияе на билогичния часовник. Производството на мелатонин зависи и от количеството светлина, на което е изложен човек всеки ден. Обикновено нивата на мелатонин започват да се повишават при стъмване и нарастват до късна вечер. Те остават високи през по-голямата част от нощта, докато е тъмно. След това те падат рано сутринта, когато слънцето се издига, което кара човек да се събуди.

Мелатонинът се използва като хранителна добавка при леки проблеми със съня и инсомния от първа степен, включително и безсъние, причинено от прием на бета-блокиращи лекарства. Мелатонинът помага и при симптоми, породени от смяната на часовата зона, като той помага за регулиране на биологичния часовник. Мелатонинът като хранителна добавка не е напълно безопасен, като не бива да се използва от деца, кърмещи, подрастващи, хора с психични заболявания или депресия, хора с  нарушения в кръвосъсирването или които пият лекарства, влияещи на кръвта, хора с високо или ниско кръвно налягане, епилептици или хора с други припадъци, хора с автоимунно заболяване, хора, приемащи други седативи или транквиланти.

Ествествени начини за увеличаване на производството на мелатонин са яденето на оризови култури, череши, киви, домати, ананас, банани и тропически плодове. Друг естествен подход към регулирането на мелатонина и смяната на биологичния часовник е приемът на слънчева светлина през деня и ограничаването на синя светлина (произлизаща от екрани) през нощта.

Внимавайте с нивата си на мелатонин, ако имате проблеми със съня, а за да сте осведомени за новите ни статии, харесайте страницата ни Здравалник във Фейсбук.