Пролетта е един изключително красив сезон, но въпреки това го съпътстват неприятности в лицето на пролетните алергии. Тези алергии се дължат на прашеца, които растенията започват да отделят. Милиони хора с алергия към полен започват да подмсърчат и да кихат. Има малки стъпки, които може да предприемете, за да облекчите симптомите на алергия, като тези методи включват от медикаментите до навици в домакинството.

Най-голямата причина за алергия е поленът. Дърветата, тревите и плевелите освобождават тези мънички зрънца във въздуха, за да оплодят други растения. Когато тези зрънца влязат в носа на някой, който е алергичен, те задвижват защитата на тялото. Имунната система погрешно приема прашеца за опасност и освобождава антитела, които атакуват алергените. Това води до освобождаването на химикал, наречен хистамин в кръвта. Хистаминът задейства тези реакции като хрема, раздразнени очи и други симптоми, които звучат твърде познато, ако имате алергии.

Поленът може да пътува с километри, така че причинители не са само растенията във вашия квартал или пък необясними фактори, в случай, че нямате растения в квартала.

Причинители на алергии включват дървета (кедър, дъб, черница, клен, хвойна, бряст, кипарис, маслина, бор, топола, явор, върба, трепетлика, бук, елша, хикория, палми и тн.), но не само, защото тревите, храстите и плевелите също имат полени. 

полен

В прохладните дни тези алергии са засилени, защото вятърът вдига полена и го разнася навсякъде, което влияе върху интензитета на алергичните реакции. Дъждовните дни, от друга страна, са по-спокойни за алергичните, защото дъждът измива алергените.

Симптомите, свързани с алергии включват хрема, сълзливи очи, кихане, кашлица, раздразнени очи и нос, тъмни кръгове под очите и тн. 

При съмнение, че имате алергия първо се обърнете към вашия личен лекар. Ако проблемът е по-сериозен, вашият личен лекар ще ви насочи към алерголог. При поява на по-сложна алергия, специалистът по алергии може да ви направи кожен тест, който включва леко натъркване на повърхността на кожата с малко количество алерген или инжектиране на малка проба от разреден алерген под кожата на ръката или гърба. Ако сте алергични към веществото, ще се образува малка червена подутина. Понякога може да се наложи и кръвен тест.

Има множество начини за справяне с алергии. Най-лесният начин е избягване на алергените, които предизвикват тези реакции, но ако става въпрос за пролетните алергии, то в такъв случай е почти невъзможно човек да ги избегне. Един от вариантите за справяне с алергиите е антихистаминът, който намалява кихането, подуването и сърбежа, като понижават количеството хистамин в тялото. Деконгестантите свиват кръвоносните съдове в носните проходи, за да облекчат запушването и подуването. Често се комбинират и двете вещества за цялостно лечение. Деконгестантните спрейове за нос облекчават свиванията и могат да изчистят запушените назални проходи по-бързо от пероралните деконгестанти без някои от страничните им ефекти.

Стероидните назални спрейове облекчават възпалението и са предпочитаното първоначално лечение, въпреки най-често трябва да се изпишат с рецепта. В зависимост от случая, някои стероидни лекарства се взимат директно преди въобще алергията да е успяла да се прояви. 

Въпреки че може да купите някои от тези лекарства без рецепта, добре е да се консултирате първо с вашия лекар, за да сте сигурни, че сте избрали правилното решение. Все пак някои алергии могат да са по-сериозни от обикновените пролетни алергии към полен и да изискват сериозни мерки като инжекции, таблетки и др. 

алергии

Освен приемането на синтетични медикаменти, има и естествени начини за справяне с алергиите. За да се справите със запушения нос и хремата, може да си промивате носа. Използвайте комбинация от 500 мл топла вода, около една четвърт чаена лъжичка сол и една четвърт чаена лъжичка сода за хляб, за да се изчисти слузта и да се отпушат проходите на синусите. Можете да използвате малка бутилка за притискане или специален съд, който прилича на малък глинен чайник за да прекарате водата през едната, а после и през другата ноздра. Използвайте дестилирана, стерилна или предварително преварена вода, за да приготвите разтвора. Също така е важно да изплакнете напоителното устройство след всяка употреба и да го оставяте на сухо място. 

Друг естествен начин за справяне с алергиите е чобанката. Тази билка облекчава сезонните алергични симптоми. Някои проучвания показват, че чобанката има сходно с антихистаминовите продукти действие.

Освен чобанката, кверцетинът също е срещащо се в природата вещество, което помага. Това хранително вещество се намира в лука, ябълките и черния чай. Доказано е, че кверцетинът блокира освобождаването на хистамините.

Допълнителни съвети за предпазване от пролетните алергии включват да стойте на закрито, когато броят на полените във въздуха е най-висок, което е най-често сутрин или когато е ветровито. Поддържайте чистота вкъщи, като бършете прахта, чистите прозорци и пускате прахосмукачка два пъти седмично, за да махате натрупалите се полени и прах, които причиняват алергията ви. Препоръчително е, като се прибирате да си изчеткате косата, защото тя също улавя полени. 

Здравалник ви пожелава радостна пролет, като се надяваме тези съвети да ви помагат да си прекарате добре въпреки алергиите. 

За да се информирате веднага, когато излизат нашите нови статии, харесайте страницата Здравалник във Фейсбук.