Прегръдките са мил и нежен жест за изразяване на любов, привързаност или дружелюбност, но освен като социален навик, прегръдките имат и голяма значимост, подкрепена с научни факти, за доброто ни настроение.
Проучвания показват, че прегръдките са един от начините за освобождаване на окситоцин. Окситоцинът е невропептид, който се произвежда в хипоталамуса и секретира от хипофизната жлеза. Окситоцинът се освобождава при дълги прегръдки, секс, раждане и лактация, като служи за подобряване на репродуктивните функции и някои изледвания показват, че той предпазва червата от вредни влияния, но освен това окситоцинът има и голям ефект върху психиката. Окситоцинът има влияние върху социалните отношения и емоциите, като освобождаване на окситоцин води до симпатия, емпатия, релаксиране, намаляване на стреса, привързване и психическа стабилност.
Също така прегръдките водят и до намаляването на норепинефрин. Норепинефринът е химикал, който се освобождава от симпатиковата нервна система в отговор на стрес. Той се класифицира като невротрансмитер- химикал, който е освободен от невроните. Тъй като освобождаването на норепинефрин засяга други органи на тялото, той се счита за стресов хормон, тъй като той ускорява сърдечния пулс и води до реакции свързани с нервност. Прегръдките намаляват норепинефрина и следователно успокояват тези нервни реакции и намаляват стреса, който предизвиква освобождаването на този хормон.
Освен това прегръдките водят и до намалено кръвно налягане и са обещаващ метод за облекчаване на много психически заболявания.
Не пропускайте да показвате на хората, на които държите, че ги обичате с топли прегръдки, защото това е полезно и за вас и за тях! 🙂