Какво представлява екстрактът?

Билките са широка група растения, които носят здравословни ползи за човека. Някои растения, употребявани като храни и подправки, също притежават изразени билкови свойства (куркума, копър, канела и др.). Те са хранителни източници, които съдържат в себе си широка гама от витамини, минерали, антиоксиданти и ценни за здравето фитохимикали. Съществуват различни варианти, чрез които тези полезни вещества могат да бъдат извлечени от растенията. Първичната растителна суровина (дрога) – корени, стъбла, листа, в много случаи не е лесно усвоима. Често има допълнителни неразтворими съставки – най-вече целулоза и други неразтворими фибри, които забавят усвояването на полезните вещества. Затова ценните фитохимикали се извличат чрез екстрахиране, най-вече във водноспиртни разтвори със специфични пропорции за всеки фитохимикал. При извличането важи правилото – подобно се разтваря в подобно. Целта е извличане на най-ефективните за човека субстанции от дадена растителна суровина. Така се получават тинктури, които съдържат в концентриран и лесно усвоим вид активни вещества. Тези разтвори могат да се изсушат и така се получава съвсем концентриран екстрат под формата на прах, който може да бъде таблетиран или капсулиран.

 

Превенция

Здравословният начин на живот предполага да се живее така, че появата на болестта по възможност да бъде предотвратена. Важни са превантивните свойства на различните биологично активни вещества, съдържащи се в билките и добавките. Трябва да се запитаме естествени ли са за тялото въпросните вещества, срещат ли се свободно в природата и доказана ли е безопасността им. Всъщност от древни времена човек използва тези вещества под формата на храна, а по късно и чрез концентрирани извлеци, използвани преди хиляди години във всички континенти (от индианците в Америка, египтяните, Аюрведите в Азия и т.н.). Така в своята еволюция човек е стигнал до ценни изводи в употребата на това природно богатство. През последните десетилетия част от тези изводи започват да се доказват и научно, но въпреки това, поради хилядите фитохимикали в растенията, част от тези механизми и връзки са все още необяснени. Дори и най-модерните химически лаборатории не могат да създадат това, което природата създава по напълно естествен и хармоничен по отношение на човешкия организъм начин. Това е причината и някои компании да не допускат попадането на изкуствено създадени молекули в нито един техен продукт, защото те знаят, че натуралният продукт е най-добрият за естествен прием от организма.

 

Хранителни добавки

Според предназначението можем да разделим хранителните добавки на две основни групи :

група 1: хранителни добавки за поддържане на общото здраве, чрез оптимизиране приема на вещества: тази група се грижи за достатъчността в приема на хранителни вещества, като допълва храната. Човек има особено голяма нужда от тях по време на пубертета, бременността, кърменето или при тежки условия на труд, стрес, общо физическо и умствено натоварване, както и при редица заболявания. Тук попадат само веществата, характерни за човешкото тяло, като някои от тях трябва предимно да се приемат чрез храната, а други със стареенето намаляват производството си и тогава трябва да се приемат и чрез добавки ( например минерали, витамини, аминокиселини, глюкозамин и други нутриенти).

група 2: хранителни добавки за укрепване и превенция на специфични органи и системи в тялото, както и подобряващи движението и възстановяването: Добавките, попадащи в тази втора група са ценни за превенция и профилактика на конкретни здравни проблеми (например антиоксиданти, флавоноиди и други специфични фитохимикали, свързани с благотворното въздействие върху определени органи и системи, като нервната система, сърдечно-съдовата система, отделителната система, имунната система и др.).

Трудно е да разграничим качествения и необходимия за нашето здраве продукт. Наясно ли сме какво купуваме? Как да познаем дали дадена хранителна добавка е качествена? Необходима ли ни е?

В закона за храните ясно личи, че хранителните добавки не претендират, че заместват храненето и правилното лечение.

Той гласи:  „Хранителни добавки“ са хранителни продукти, чиято цел е да допълнят нормалното хранене и които са концентриран източник на нутриенти или други субстанции с хранителен или физиологичен ефект, самостоятелно или в комбинация, предлагани на пазара под формата на дози и по-конкретно капсули, пастили, таблетки и други подобни, ампули или течности, диспенсерни бутилки и др.“

Най-важното за хранителните добавки е качеството на субстанциите в тях, правилната дозировка и най-вече да подпомагат човешкия организъм за поддържане на нуждите на собственото ни ЗДРАВЕ.

По-ефективно и по-евтино за човек е да инвестира в себе си, преди да загуби здравето си. Значително по-трудно е да се възстановим, осланяйки се само на финансовите си възможности, когато болестта е факт. Макар да е малко трудно да се ориентираме в морето от „най-добри“, „най-ефективни“ и „уникални“ продукти, масово битува становището, че колкото повече неща има в една таблета, толкова е по-„успешна” тя. Може би това произлиза от желанието ни да получим всичко възможно на най-ниска цена. Само че, в редица случаи оптималните дози на всяка съставка са достатъчно големи, за да се окаже това невъзможно. Днес е нелепо дори да се мисли, че може в една таблета или капсула да се сложат над 20 съставки и те да са активни, т.е. да са в такова количество, че да могат да помогнат на организма (изключение правят някои силноактивни и в малки дози компоненти, например ензими, горчиви билки и микроелементи). Затова не се притеснявайте да купувате хранителни добавки, съдържащи дори и само една активна субстанция, напротив, доверявайте се именно на тях.

Проявата на разумно поведение при избора какво да се закупи е от голямо значение за Вашето здраве. Добре информираният човек може да остане здрав, дори и при средни доходи, защото е готов първо да провери, а след това да купи. Как може да си набавим необходимата информация – в сигурни източници с научна литература за билки и лечебно хранене, както и в интернет има много търсачки, които ни предоставят сигурни данни. Но как да сме сигурни, че производителят, който казва, че неговият продукт е най-добрият, не ни лъже? Можем да проверим какво пише в научните сайтове за тези растения, подплатени с изследвания от университети и клиники. Това е най-сигурният източник, за да разберем, дали наистина преписаните свойства на продукта, който слагаме в устата си, са реални.

Все повече хората искат просто да си „купят здраве”, а не да отделят време и полагат усилия за него под формата на добра медицинска помощ и качествените продукти. Най-важната от тези необходими грижи е здравословният начин на живот! При много от билковите екстракти и съответно продукти с такива (хранителните добавки) очакваното въздействие – допълване върху човешкия организъм настъпва само след редовен и продължителен прием на качествения продукт. Най-добрата природна алтернатива си остават качествените хранителни добавки,  които все още могат да бъдат закупени свободно. Тяхната достъпност позволява да бъдат разгърнати потенциалните им възможности, което означава, че крайният клиент е желателно да се интересува, да чете и да бъде информиран относно качествените продукти, да знае как да ги разграничава от останалите, да бъде критичен и да не прави компромиси със своето здраве. Проверете  внимателно сайта на фирмата-производител или търговец на хранителни добавки. Липсата на фирма, физически адрес, телефони – дава поводи за съмнение. Избягвайте продукти, чиито етикети са зацапани, неясно разпечатани или избелели. Не забравяйте информацията в научната литература и интернет. Здравето все пак е най-скъпият дълготраен продукт!