Хромът е нужен за нормалната фунцкия на организма минерал. Една от най-важните му функции е взаимодействието му с инсулина и обработката на глюкоза.

Има две най-често разпространени форми, а именно- тривалентен хром (биактивна форма, която най-често се консумира чрез храна) и хексовалентен хром (токсична форма, която се произвежда вследствие на индустриално замърсяване. 

В случая се разглежда тривалентния хром

Полезни действия на хрома 

Веднъж погълнат от храната, много малка част от хрома се абсорбира в тялото чрез червата. Голяма част от запаса на организма се съхранява в черния дроб. 

Обработка на глюкоза 

Полезната функция на хрома става обект на изследвания през 1957, когато се наблюдава как някои плъхове имат по-добра инсулинова сензитивност с напредване на възрастта, вследствие на съединение в дрождите за пивоварна. Именно тогава става ясна ролята на хрома в глюкозно-толерантния фактор. 

Хромът е обект на редица проучвания, които показват влиянието му при диабетици от втори тип и други, страдащи от инсулинова резистентно. 

Хромът участва и пряко в метаболизма на въглехидрати, мазнини и протеини, но са нужни още изследвания, за да се изучи цялостно ролята му в организма.

Обработка на липиди

Проучванията върху липидния метаболизъм и ролята на хрома са спорни. Някои от тях покават как големи дози от 150 до 1000 микрограма на ден намаляват нивата на лошия холестерол (холестерола с ниска плътност или LDL); общия холестерол и триглицеридите. Освен това тези проучвания твърдят, че повишава нивата на добрия холестерола (холестерол с висока плътност или HDL).

Други проучвания твърдят, че няма позитивен ефект върху липидите. 

Тези спорове, относно резултатите, се дължат на факта, че е трудно да се определи първоначалното количество хром при участващите в проучването, както и да се контролира индивидуалния прием на липиди. 

Тегло

Има спорни проучвания, относно хрома и контрола на теглото. Някои добавки изявяват претенции, че намаляват количеството на мазнините и покачват мускулната маса, но отново няма категорични проучвания, поради проблема с калорийния прием. 

Препоръчителни дози 

Целият спектър от функции на хром в организма не е изяснен. Има изключително редки документирани случаи на остър дефицит на хром, същото важи и за предозиране с хром. Заради тези и други причини, ЕС не предлага препоръчителни дневни дози за прием на хром. 

САЩ има изготвени препоръчителни дози, но те са базирани на средния прием на здравите индивиди, а не на база нужния прием на организма. 

Стойностите в таблицата са ориентирни 

Възрастова група Мъже Жени Бременни Кърмещи
0-6 месеца 0,2 0,2

7-12 месеца 5,5 5,5

1-3 години 11 11

4-8 години 15 15

9-13 години 25 21

14-18 години 35 24 29 44
19-50 години 35 25 30 45
50 години> 30 20

Кои храни осигуряват хром?

Хромът се намира в много храни, но най-често в малки дози (около 2 микрограма на порция). Някои от по-богатите източници са: месото (по-конкретно черния дроб); пълнозърнести продукти; някои плодове и зеленчуци; някои подправки.

Храните, които са с ниско съдържание на хром са най-често богати на прости захари. 

Трудно е да се определи окончателно какво е количеството на хром в дадена храна, тъй като това се влияе от селскостопански и производителни процеси. Освен това при взимането на проби може да настъпи замърсяване. 

Таблицата съдържа ориентирни стойности 

Храни Микрограми на порция
Половин чаша броколи 11
Една чаша сок от грозде 8
Една чаша картофено пюре 3
Една чаена лъжица сух чесън 3
Една чаена лъжица сух босилек 2
Една чаша портокалов сок 2
Пуешки гърди 85 гр  2
Две филийки пълнозърнест хляб 2
Небелена ябълка 1
Банан 1
Половин чаша зелен боб 1

Храните, които набавят около или повече от 20% от препоръчителния дневен прием се считат за богати на хром. Все пак храните с по-ниско съдържание също допринасят за добрата диета и набавянето на здравословно количество. 

Какво влияе на нивата на хром?

Абсорбцията на хром от чревния тракт е ниска, варира между 0,4% и 2,5% от погълнатото количество. Остатъкът се отделя чрез изпражнения. 

Абсорбираният хром се съхранява в черния дроб, далака, меките тъкани и костите. 

Витамин C и витамин B ниацин спомагат за по-голямо абсорбиране на хром. 

Факторите, които могат да понижат количеството на хром са: диети с високо съдържание на прости захари; инфекции; тежките физически упражнения, бременността и кърменето; стресови състояния; наранявания или травма. 

Кой би се нуждаел от допълнителен хром?

Проучвания показват, че с напредване на възрастта намалява хрома в косата, потта и кръвта. Това може да е индикация, че  по-възрастните имат нужда от по-голямо количество хром. 

Все пак измерването на хром е трудно, тъй като няма специфични биомаркери за него, тоест- не е ясно дали възрастните нямат добър запас на хром в организма. 

Все пак цялостно се препоръчва приема на хром от по-възрастни както и от хора с нарушен обмен на веществата, а именно- диабетици от тип 2, хора с инсулинова резистентност, метаболитен синдром и тн.
Можете да прочетете повече за диабет тип 2: https://zdravalnik.bg/diebetes/

Взаимодействието на хром с лекарствени препарати

Лекарства Взаимодействие
Антиациди Кортикостероиди Н2 блокери (като циметидин, фамотидин, низатидин и рантидин) Инхибитори на протонната помпа (като омепразол, лансопразол, рабепразол, пантопразол и езомепразол) Тези лекарства променят киселинността на стомаха и могат да нарушат абсорбцията на хром или да засилят екскрецията
Бета-блокери (като атенолол или пропанолол) Кортикостероиди Инсулин Никотинова киселина Нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) Простагландинови инхибитори (като ибупрофен, индометацин, напроксен, пироксикам и аспирин) Тези лекарства могат да имат засилен ефект, ако се приемат заедно с хром, или могат да повишат абсорбцията на хром

Заключение

Хромът е нужен за нормалната функция на организма, като той участва в процесите за доставяне на глюкоза до клетката; при обработката на мазнините, протеините и въглехидрати. 

Хромът все още бива да бъде изучен, за да се изяснят неговите функции. Допълнително, трудностите за фиксиране на наличието му в храните; бионаличността; липсата на биологични маркери за количеството в тялото и тн. са причините да не може да се уточни точен препоръчителен дневен прием. 

Богатите на хром хранителни източници включват: зеленчуци: броколи, картофи, зелен фасул; пълнозърнести култури; телешко и пилешко; грозде и гроздов сок, ябълки и банани.

Някои от най-популярните сфери за изследване на хрома са: диабети тип 2, инсулинова резистентност, метаболитен синдром, наднормено тегло. Като са проведени и тепърва ще се провеждат много проучвания в тази сфера.

Важно е да се спомене, че хромът взаимодейства с някои лекарства, като може едновременно да се повлияе неговия прием, както и действието на самите лекарства. 

Здравословното хранене е изключително важно както за полезната фигура, така и за набавянето на микроелементи. 

Харесайте страницата Здравалник във Facebook, за да получвате информация и нови статии от нас 👍

Вие набавяте ли си достатъчно хром? Можете да споделите в секцията с коментари.