Хромът е нужен за нормалната фунцкия на организма минерал. Една от най-важните му функции е взаимодействието му с инсулина и обработката на глюкоза.
Има две най-често разпространени форми, а именно- тривалентен хром (биактивна форма, която най-често се консумира чрез храна) и хексовалентен хром (токсична форма, която се произвежда вследствие на индустриално замърсяване.
В случая се разглежда тривалентния хром
Полезни действия на хрома
Веднъж погълнат от храната, много малка част от хрома се абсорбира в тялото чрез червата. Голяма част от запаса на организма се съхранява в черния дроб.
Обработка на глюкоза
Полезната функция на хрома става обект на изследвания през 1957, когато се наблюдава как някои плъхове имат по-добра инсулинова сензитивност с напредване на възрастта, вследствие на съединение в дрождите за пивоварна. Именно тогава става ясна ролята на хрома в глюкозно-толерантния фактор.
Хромът е обект на редица проучвания, които показват влиянието му при диабетици от втори тип и други, страдащи от инсулинова резистентно.
Хромът участва и пряко в метаболизма на въглехидрати, мазнини и протеини, но са нужни още изследвания, за да се изучи цялостно ролята му в организма.
Обработка на липиди
Проучванията върху липидния метаболизъм и ролята на хрома са спорни. Някои от тях покават как големи дози от 150 до 1000 микрограма на ден намаляват нивата на лошия холестерол (холестерола с ниска плътност или LDL); общия холестерол и триглицеридите. Освен това тези проучвания твърдят, че повишава нивата на добрия холестерола (холестерол с висока плътност или HDL).
Други проучвания твърдят, че няма позитивен ефект върху липидите.
Тези спорове, относно резултатите, се дължат на факта, че е трудно да се определи първоначалното количество хром при участващите в проучването, както и да се контролира индивидуалния прием на липиди.
Тегло
Има спорни проучвания, относно хрома и контрола на теглото. Някои добавки изявяват претенции, че намаляват количеството на мазнините и покачват мускулната маса, но отново няма категорични проучвания, поради проблема с калорийния прием.
Препоръчителни дози
Целият спектър от функции на хром в организма не е изяснен. Има изключително редки документирани случаи на остър дефицит на хром, същото важи и за предозиране с хром. Заради тези и други причини, ЕС не предлага препоръчителни дневни дози за прием на хром.
САЩ има изготвени препоръчителни дози, но те са базирани на средния прием на здравите индивиди, а не на база нужния прием на организма.
Стойностите в таблицата са ориентирни
Възрастова група | Мъже | Жени | Бременни | Кърмещи |
0-6 месеца | 0,2 | 0,2 |
|
|
7-12 месеца | 5,5 | 5,5 |
|
|
1-3 години | 11 | 11 |
|
|
4-8 години | 15 | 15 |
|
|
9-13 години | 25 | 21 |
|
|
14-18 години | 35 | 24 | 29 | 44 |
19-50 години | 35 | 25 | 30 | 45 |
50 години> | 30 | 20 |
|
|
Кои храни осигуряват хром?
Хромът се намира в много храни, но най-често в малки дози (около 2 микрограма на порция). Някои от по-богатите източници са: месото (по-конкретно черния дроб); пълнозърнести продукти; някои плодове и зеленчуци; някои подправки.
Храните, които са с ниско съдържание на хром са най-често богати на прости захари.
Трудно е да се определи окончателно какво е количеството на хром в дадена храна, тъй като това се влияе от селскостопански и производителни процеси. Освен това при взимането на проби може да настъпи замърсяване.
Таблицата съдържа ориентирни стойности
Храни | Микрограми на порция |
Половин чаша броколи | 11 |
Една чаша сок от грозде | 8 |
Една чаша картофено пюре | 3 |
Една чаена лъжица сух чесън | 3 |
Една чаена лъжица сух босилек | 2 |
Една чаша портокалов сок | 2 |
Пуешки гърди 85 гр | 2 |
Две филийки пълнозърнест хляб | 2 |
Небелена ябълка | 1 |
Банан | 1 |
Половин чаша зелен боб | 1 |
Храните, които набавят около или повече от 20% от препоръчителния дневен прием се считат за богати на хром. Все пак храните с по-ниско съдържание също допринасят за добрата диета и набавянето на здравословно количество.
Какво влияе на нивата на хром?
Абсорбцията на хром от чревния тракт е ниска, варира между 0,4% и 2,5% от погълнатото количество. Остатъкът се отделя чрез изпражнения.
Абсорбираният хром се съхранява в черния дроб, далака, меките тъкани и костите.
Витамин C и витамин B ниацин спомагат за по-голямо абсорбиране на хром.
Факторите, които могат да понижат количеството на хром са: диети с високо съдържание на прости захари; инфекции; тежките физически упражнения, бременността и кърменето; стресови състояния; наранявания или травма.
Кой би се нуждаел от допълнителен хром?
Проучвания показват, че с напредване на възрастта намалява хрома в косата, потта и кръвта. Това може да е индикация, че по-възрастните имат нужда от по-голямо количество хром.
Все пак измерването на хром е трудно, тъй като няма специфични биомаркери за него, тоест- не е ясно дали възрастните нямат добър запас на хром в организма.
Все пак цялостно се препоръчва приема на хром от по-възрастни както и от хора с нарушен обмен на веществата, а именно- диабетици от тип 2, хора с инсулинова резистентност, метаболитен синдром и тн.
Можете да прочетете повече за диабет тип 2: https://zdravalnik.bg/diebetes/
Взаимодействието на хром с лекарствени препарати
Лекарства | Взаимодействие |
Антиациди Кортикостероиди Н2 блокери (като циметидин, фамотидин, низатидин и рантидин) Инхибитори на протонната помпа (като омепразол, лансопразол, рабепразол, пантопразол и езомепразол) | Тези лекарства променят киселинността на стомаха и могат да нарушат абсорбцията на хром или да засилят екскрецията |
Бета-блокери (като атенолол или пропанолол) Кортикостероиди Инсулин Никотинова киселина Нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) Простагландинови инхибитори (като ибупрофен, индометацин, напроксен, пироксикам и аспирин) | Тези лекарства могат да имат засилен ефект, ако се приемат заедно с хром, или могат да повишат абсорбцията на хром |
Заключение
Хромът е нужен за нормалната функция на организма, като той участва в процесите за доставяне на глюкоза до клетката; при обработката на мазнините, протеините и въглехидрати.
Хромът все още бива да бъде изучен, за да се изяснят неговите функции. Допълнително, трудностите за фиксиране на наличието му в храните; бионаличността; липсата на биологични маркери за количеството в тялото и тн. са причините да не може да се уточни точен препоръчителен дневен прием.
Богатите на хром хранителни източници включват: зеленчуци: броколи, картофи, зелен фасул; пълнозърнести култури; телешко и пилешко; грозде и гроздов сок, ябълки и банани.
Някои от най-популярните сфери за изследване на хрома са: диабети тип 2, инсулинова резистентност, метаболитен синдром, наднормено тегло. Като са проведени и тепърва ще се провеждат много проучвания в тази сфера.
Важно е да се спомене, че хромът взаимодейства с някои лекарства, като може едновременно да се повлияе неговия прием, както и действието на самите лекарства.
Здравословното хранене е изключително важно както за полезната фигура, така и за набавянето на микроелементи.
Харесайте страницата Здравалник във Facebook, за да получвате информация и нови статии от нас 👍
Вие набавяте ли си достатъчно хром? Можете да споделите в секцията с коментари.