Псориазисът е заболяване, при което клетките се делят многократно по-бързо от нормалното. Това предизвиква удебелени и зачервени участъци от кожа, покрити с бели люспи. Тези образувания могат да се появят по цялото тяло, но са най-често присъщи за скалпа, лактите, коленете, долната част на гърба.

В повечето случаи, тези образувания са само в някои части на тялото, но при по-сериозни състояния може да обхващат и по-големи участъци. 

Псориазисът не се предава от човек на човек, но членове на едно и също семейство са по-предразположени към заболяването. 

Псориазисът най-често се появява в пубертетските години. 

Алопатичната медицина все още няма краен лек за псориазиса. Заболяването минава през цикли, като обривът се появява и затихва, а в даден момент влиза и в ремисия. 

Въпреки това от години има случаи на специалисти, които успешно успяват да потушат причините за заболяването и да го увладеят. 

Какво причинява псориазис 

Точните механизми на заболяването не са известни, но проблемите с кожата се дължат на възпаления и бързо натрупване на клетки. Старите клетки биват избутвани на повърхността от много бързо генериращи се нови клетки. Това струпване води до бледи и сребристи люспи. 

Факторите за заболяването не са напълно ясни, но генетиката и околната среда определено са от значение. 

Една от главните теории е външни фактори, комбинирани с имунната система. 

Теория за храносмилането и червата

Някои специалисти считат, че причината за заболяването се крие в лошото храносмилане и проблеми с червата. Теорията е, че се нарушава чревната стена и през нея преминават вещества, които циркулират в кръвообращението.

Когато това се случва в продължителен период, черният дроб се затруднява. Необработените токсини се изкарват на кожата. Според д-р Джон Пагано и последователите му, лечението на псориазис трябва да започва от храносмиланео и червата.

Теория за стреса

Някои специалисти считат, че псориазисът се дължи на стрес. Хроничният ефект се изразява в нарушения на имунната система и повишаване на възпалителните процеси. 

Една от теориите, обвързани с психо-соматиката, смята, че псориазисът се дължи на бариера на емоционално ниво, която се изгражда между личността и околния свят, която на физическо ниво се изразява в псориазис.

Рискови фактори 

Всеки може да развие псориазис, като най-честите предразполагащи фактори са: семейна история със заболяването; стрес; пушене; нарушения на кожната цялост (нарязвания, ожулвания, операции); стрептококови инфекции; медикаменти (лекарства за кръвно налягане, хидроксихлорохин, антималарийни лекарства).

Симптоми 

Симптомите на псориазис варират според различните видове. Общите симптоми включват: червени петна по кожата, покрити с дебели сребристи люспи; белеща се кожа по скалпа.

Тези обриви могат да: сърбят; бъдат болезнени; да се напукат и кървят. Най-често обривите са в определена зона на тялото: долната част на гърба, лактите, коленете, краката, ходилата, скалпа, лицето и дланите. В по-тежки случаи, обривът започва да обхваща големи области на тялото. 

псориазис

Псориазис вулгарис (Psoriasis vulgaris)

Плакатният псориазис е най-честата форма на заболяването, която се асоциира със специфичния зачервен обрив по коленете, лактите и скалпа. 

Пустулозен псориазсис (Psoriasis pustulosa)

Този псориазис причинява зачервена и люспеста кожа с малки гнойни пъпчици, най-често върху дланите и основата на ходилата.

Гутатен псориазис (Psoriasis guttata)

Капковидният псориазис се характеризиса в малки червени петънца, най-често върху торсото и крайниците. 

Инвертен псориазис (Psoriasis inversa)

Този вид се асоциира със светлочервени охлузвания по сгъвките на кожата като мищниците, гениталиите и по гърдите. 

Еритродермичен псориазис (Erythrodermia psoriatica)

Този псориазис причинява зачервяване на кожата и белене на люспи от кожата. Този вид е рядък и е предизвикан от сериозни изгаряния, инфекции и някои лекарства. При този вид е задължителна лекарска намеса и незабавно лекуване. 

Псориазис на нотките 

Псориазисът може да засегне ноктите, което: влошава растежа им, може да доведе до загуба на цвят, може да доведе до падане на нокътя.

Псориатичен артрит

Страдащите от псориазсис са предразположени към специфичен вид артрит, наречен псориатичен артрит. Това заболяване води до болки и скованост в ставите. 

Диагноза

Лесно е да се диагностицира артрит при наличието на характерните симптоми като типичното зачервяване и обрив, проблеми с ноктите и тн.

Особено при семейна история със заболяване е много лесно за специалистът да постави диагноза. 

Специалистът може да вземе биопсия от кожата и да нареди изследване, за да се увери, че обривът не се дължи на инфекция.

Лечение

Редица лекарства повлияват симптомите на псориазиса или намаляват реакцията на имунната система, но правилен подход към лечението трябва да е комплексен и да обхваща цялостна промяна в начина на живот.

В алопатичната терапия има два вида лекарства- такива, които забавят растежа на новите клетки, и такива, които облекчават обрива, сърбеж и тн. 

Някои от най-често срещаните средства включват: стероидни кремове; овлажнители за кожата; въглищен катран; кремове и мехлеми; ретиноидни кремове.

При по-сериозни форми на заболяването се използват и: светлинна терапия; метотрексат; биологични лечения; инхибиторни ензими.

Много от тези средства имат сериозни странични ефекти, като специалистът трябва да следи прогреса на терапията и ефекта й върху другите органи. 

Според д-р Джон Пагано, лечението на псориазис трябва да започне от изключването на приема на токсини и да бъде последвано от физически упражнения и възстановяване на чревната стена. 

Кога е препоръчителна консултация със специалист 

При голямо разпространение на обрива; големи болки и дискомфорт; сериозно белене на кожата; странични ефекти от лечението; прекалено големи болки в ставите.

Усложнения 

Псориазисът е предпоставка към много други заболявания като: псориатичен артрит; очни заболявания (конюнктивит, блефарит и увеит); диабет тип 2; високо кръвно; сърдечно-съдови заболявания; автоимунни заболявания; проблеми с психичното здраве. 

Фактори, които влошават, и съвети, които подобряват, псориазиса

Всеки страдащ от псориазсис има индивидуална причина, която предизвиква  или влошава заболяването.

Студеният и сух климат дразнят кожата. От друга страна, топлият и влажен климат са полезни за кожата. Затова е препоръчителна грижа за кожата през студените месеци. 

Стресът изхабява организма и води до нарушаване на вътрешните му процеси, включително и имунната реакция. Препоръчително е да се намери начин за успокояване на организма. Можете да научите повече за лавандулата и нейното действие: https://zdravalnik.bg/lavandula-pri-trevojnost-i-bezpokoistvo/ 

Някои лекарства (за пример: бета блокери, литий, хапчета за малария) причиняват псориазис. Препоръчително е при възможност да се избягват или да се наблюдава техния ефект. 

Нараняването на кожата може да влоши симптомите на псориасис, включително и татуировките, ухапванията от насекоми и тн. 

Приемът на токсични субстанции като алкохол и тютюнупушене е вреден за организма и може да доведе до проблеми с кожата и причиняване или влошаване на псориазис. 

Заключение 

Псориазисът е заболяване, изразяващо се в зачервени удебелени участаци на кожата, покрити с бели люспи. Състоянието се дължи на бързо създаване на кожни клетки, като старите клетки биват избутвани на повърхността на кожата от новите и образува въпросните струпвания. 

Все още не е ясна причината за заболяването, но вероятно задвижването на тези процеси се дължи на засилени възпалителни процеси и нарушена имунна реакция. 

Има различни теории за появата на заболяването, като някои от най-популярните са: силен и продължителен стрес, нарушаване на храносмилането и чревния тракт. 

Предразполагащите фактори за развитието на псориазис са: семейна история със заболяването; нараняване на кожата; прием на токсини; стрес. 

Има различни видов псориазсис, като техните симптоми варират спрямо обрива и неговото характерно разположение. Най-често срещаният вид е псориазис вулгарис.

Има различни видове лекарства, които се прилагат при псориазис, като те могат да успокоят симптомите или да повлияят на деленето на клетки. За съжаление, много от тях имат странични ефекти. 

Препоръчително е при псориазис да се поалга голяма грижа за кожата; да се избягват цигарите и алкохол; да се контролира и избягва стреса. 

Харесайте страницата Здравалник във Facebook, за да получвате информация и нови статии от нас 👍